Soru & Cevap
Yeşilbaşak Olea natürel sızma zeytinyağının serbest asitlik değeri nedir?
Bu bilgi etiketlerde neden yer almıyor?
Natürel sızma zeytinyağı kalitesini
belirleyen çeşitli parametreler vardır. Serbest yağ asitliği bunların sadece
bir tanesidir. Firmamız ambalajlayarak piyasaya sürdüğü her bir ürünün kalitesi
ve saflığını garanti etmektedir. Natürel sızma zeytinyağı ürünlerimizin serbest
yağ asitliği %0,17 ile %0,30 dizyem aralığındadır, gıda etiketleme mevzuatına
göre serbest yağ asitlik değerinin etiket üzerine yazımı zorunlu olmadığı için
bu bilgiyi ambalaj üzerinde belirtmemekteyiz. Etiketlerimiz ideal görünümde
olduğu ve yasal gereklilikleri sağladığı için serbest yağ asitlik değerini
etiketlerimizde yazmamayı tercih ettik.
Neden sadece cam şişe ve kaliteli teneke ambalaj
öneriyorsunuz?
Tüm zeytinyağı
ürünlerimizi her zaman cam şişe ve kaliteli teneke ambalajda siz değerli
tüketicilerimizle buluşturduğumuzu biliyor muydunuz? Çünkü cam şişe ve kaliteli
teneke ambalaj zeytinyağının raf ömrü boyunca kalite özelliklerini, tat ve
kokusunu korur. Hijyeniktir, geri dönüşümlüdür, çevre dostudur. Zeytinyağınızı
her zaman kapalı şekilde serin, rutubetsiz ve karanlık ortamda
saklayınız.
Zeytinyağını plastik şişede saklamak sakıncalı mı?
Plastik şişe dış
ortamdan ürüne nem ve koku geçirebilir. Plastik ambalajdaki ürünler direk güneş
ışığı veya ısıya maruz kalırsa ambalaj ve gıda arasında etkileşim olabilir. Bu
nedenle, zeytinyağı ürünlerimizi doğal özellikleri ve kalitesini koruyarak
tüketicilerimize sunmak için yalnızca cam şişe veya teneke ambalaj ile
tüketicilerimize sunmaktayız.
Zeytinyağımı nasıl saklamalıyım?
Zeytinyağınızı cam
şişe veya teneke ambalaj içinde saklayınız, kullandıktan sonra hemen ambalajın
kapağını sıkıca kapatınız, her zaman serin ve rutubetsiz ortamda saklayınız ve
güneş ışığından koruyunuz. Teneke ambalajı herhangi bir nedenle delmeyiniz.
Zeytinyağınızı teneke ambalajın üst kısmında yer alan vidalı kapağı açarak
kullanınız. Büyük miktarda (örneğin 5 litre) teneke ambalaj içerisinde satın
aldıysanız, zeytinyağınızı daha küçük temiz cam şişelere/tenekelere aktardıktan
sonra yukarıda belirtilen saklama koşullarına uymak kaydıyla saklayabilirsiniz.
Riviera zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağı arasındaki fark nedir?
Zeytinyağları; serbest
asitlik oranı, tat ve koku özellikleri ve diğer kalite özellikleri kıyaslanarak
kalite sınıflarına ayrılır. Natürel sızma zeytinyağı en kaliteli sınıfta yer
alır, serbest asitliği %0,17 ile %0,30 dizyem aralığındadır ve pozitif
duyusal özelliklere (meyvemsilik, acılık, yakıcılık) sahiptir. Duyusal
özelliklerinde kusur olarak ifade edilen hiçbir olumsuz özellik yoktur. Zeytin
meyvesinden elde edilir edilmez doğrudan tüketilebilen doğadaki en faydalı
yağdır. Doğrudan tüketime uygun olmayan zeytinyağları ham-rafinajlık zeytinyağı
kalite grubunda yer alırlar. Genel olarak ham zeytinyağı ve natürel sızma
zeytinyağı arasındaki fark, elde edilişlerinde kullanılan zeytinlerin kalite
özellikleri ile ilgili farktan kaynaklanmaktadır.
Natürel Sızma Zeytinyağlarınız ‘’Erken hasat’’ mı?
Tüm Natürel Sızma
Zeytinyağlarımız Erken Hasat zeytinyağıdır. Erken hasat zeytinyağı almak
isterseniz yılın her zamanında Yeşilbaşak Olea’yı afiyetle kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı ürünlerinizin raf ömrü ne kadardır?
Zeytinyağı
ürünlerimizin raf ömrü 24 aydır. Zeytinyağı ürünlerinin ambalajı üzerinde raf
ömrü bilgileri belirtilirken TETT (Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi) ifadesi
kullanılır. Çünkü etiketi üzerinde belirtilen saklama koşullarına göre saklanan
zeytinyağı tavsiye edilen tüketim tarihine kadar kalitesini koruyabilir. Ancak,
tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra kalitesinde ve koku/lezzetinde bir
miktar azalma olabilir. Tavsiye edilen tüketim tarihinin geçmesi insan
sağlığını olumsuz etkileyecek bir duruma sebep olmaz, sadece ürünün kalite
değerlerinin azalmasına sebep olur.