Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Tat, Asitlik ve Polifenol Rehberi
15 Ara

0 Yorum(s)2 Görünüm(s)
Zeytinyağı, zeytin ağaçlarındaki zeytin tanelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Zeytinyağı o kadar hassas bir gıda ki... Kalitesini anlayabilmek için tat testi, koku testi, kıvam testi, ayrıntılı laboratuvar analiz gibi onlarca kriterden geçmesi gerekiyor. Bu sebeple kaliteli bir soğuk sıkım sızma zeytinyağını anlamak oldukça zor. Bu nedenledir ki en fazla tağşişi yapılan ürünlerden biridir zeytinyağı.
Bizler her üretimimizde empati yapıp sizlerin gözünden bakmaya her daim çabalıyoruz. Bu aşamada da zeytinyağı seçiminde nelere dikkat edilebilir. Naçizane birkaç önerimiz var.
-Tat ve koku testi; Zeytinyağı eşsiz bir nimet, bu nimetin en önemli özelliği kokusu. Bu koku Erken Hasat-Yeşil Yağda ham meyve olduğundan erik, çağla, çimen. Normal hasat zeytinyağında olgunlaşmaya başlamış meyve olduğundan meyvemsi ve yoğun zeytin kokulu oluyor. Tat anlamında ise bal gibi tatlı zeytinyağlarından kaçınmakta yarar var. Boğazın V bölgesini yakması ve yutkunduğunuzda gelen ferahlama hissi istenen bir özellik.
-Asitlik; Bu en çok karıştırılan özellik. Özellikle herhangi bir kontrol yapılmadan üretilen, genellikle plastik kaplarda satılan ürünlerin sloganı "0 asit" kavramı. 0 asit zeytinyağında istenen bir özellik değildir. Öyle olsaydı rafine zeytinyağı en kaliteli yağ olurdu. Ama tabii ki değil. Asitlik derecesi 0.1 ile 0.8 arasında yer alması Natürel Sızma özelliği için yeterli.
-Polifenol; Ne kadar yüksek Polifenol o kadar sağlık demek.

Yorum Yap