Erken Hasat Mı? Olgun Hasat Mı?
<p><span style="font-family: QuickSand, Helvetica, sans-serif; font-size: 16px; text-align: center;"> Zeytin dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilir. Yetiştirildiği bölgenin iklimi, toprağın çeşidi, hasat yöntemi gibi unsurlar zeytinyağının tadına etki eder. Ülkemizde genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağları tüketilir. </span></p><p> <span style="font-family: QuickSand, Helvetica, sans-serif; font-size: 16px; text-align: center;">Deneyimlerimize, tadım ve analiz sonuçlarımıza göre en faydalı ve en çok tercih edilen bölge Güney Ege Bölgesi'dir. Bu bölgenin konumu itibariyle iklimi zeytinyağının aromasını muhteşem kılar. Daha önceleri tüketime uygun olmayan, yüksek asitli düşük kalitede zeytinyağları plastik şeffaf pet şişelerde direkt üreticiden halka gibi gösterilerek satılmaktaydı. Bunların ağır kokusu ve tüketildikten sonra damakta bıraktığı kötü tat bazı tüketiciler için zeytinyağının akıllarda kötü bir tat olarak kalmasına sebep oldu. Bunu önlemek ve öncelikle doğru kriterleri açıklamak isteriz.</span></p><p> <span style="font-family: QuickSand, Helvetica, sans-serif; font-size: 16px; text-align: center;">Zeytinyağını kokladığınızda çimen, domates yaprağı, taze çay kokuları alırsınız. Tadına baktığınızda ağzınızda çağla, badem, taze domates tadı kalır ve dilinizin arkasında hafif bir yakıcılık hissedersiniz. Bu yakıcılık, özetlemek gerekirse, ne kadar fazla olursa zeytinyağınızın o kadar sağlıklı bileşik içerdiğini gösterir. Erken ve olgun hasat olarak ürettiğimiz zeytinyağlarımız soğuk sıkım yöntemiyle üretildiği için her iki çeşit de sağlık açısından yüksek faydalara sahiptir. Damak tadımıza göre seçim yapmamız gerekirse erken veya olgun hasat natürel sızma zeytinyağlarımızdan biri tercih edilebilir. </span></p><p> <span style="font-family: QuickSand, Helvetica, sans-serif; font-size: 16px; text-align: center;">Erken hasat Yeşilbaşak Olea serimiz zeytinin yeşilken toplanmasıyla elde edilir, yoğun aroma ve meyvemsilik içerir. Bunun yanında taze yeşil meyvelerden alabileceğiniz yakıcılığı da hissedersiniz. Erken hasat serimizi özellikle kahvaltılarda, salatalarda, ya da pişmiş yemeklerinizi tüketirken tabağınızın üzerinde gezdirerek tüketebilirsiniz. Çiğ tüketim tabir edilen bu yöntemle zeytinyağının sağlıklı bileşikleri ve size hissettirdiği tadı, kokusu ısı görmediği için kaybolmaz. </span></p><p> <span style="font-family: QuickSand, Helvetica, sans-serif; font-size: 16px; text-align: center;">Olgun hasat Yeşilbaşak Olea serisi ise zeytinlerin alaca ve siyaha dönük haldeyken toplanmasıyla elde edilir. Sağlıklı bileşik içeriği yine yüksek fakat erken hasat kadar yüksek değildir. Sıcak olarak yemeklerinizde pişirerek kullanacağınız zeytinyağını olgun hasat serimizden seçmeniz mantıklı olacaktır. Pişirilerek kullanılan her yemek için olgun hasat tüketilmelidir. Bunun yanında damak tadınıza bağlı olarak erken hasatta bulunan yüksek aroma tercih sebebiniz olmazsa olgun hasat zeytinyağımızı yine çiğ olarak tüketebilirsiniz.</span> </p>